5 Kampen 2021

Allmän beskrivning 5-kamp 2021

5-kampen 2021 är tänkt som en nationell tävling där alla föreningar inom SIF kan deltaga. Det föreningar som vill vara med, anordnar tävlingar på hemmaplan och rapporterar in sina resultat via ett dokument med ryttarens namn, hästens namn, samt resultat i varje gren som sedan skickas till lolloroos@live.se.
Tävlingen pågår mellan 1/3-1/9 2021.

Självklart ska ni vara medlemmar i SIF och en lokalförening. Då det inte är något krav på tölt i någon gren så är det okej att rida valfri hästras så länge ryttaren är medlem.

Via era inrapporterade resultat kommer vi att ta fram ett lag i varje förening som består utav föreningens 5 bästa ekipage. Dessa lag är då de som tävlar i den nationella delen med sitt gemensamma resultat. Det 3 bästa lagen i landet vinner pris åt hela sin förening. Vi kommer även att ge pris åt vinnaren i varje gren som då vinner ett individuellt pris.

Föreningarna får ha egna prisutdelningar under era tävlingar på lokal nivå om ni vill. Ni kan även t.ex. ha distriktkamp mellan föreningarna.

För att denna tävling ska kunna genomföras med ett rättvist resultat så är det viktigt att den rids och bedöms på samma sätt. I varje grenbeskrivning står det även beskrivning på hur den ska dömas.

Vi har valt att ha tävlingen på rakbana vilket gör att ni inte måste ha en egen bana utan det funkar utmärkt att anordna den på en ej trafikerad väg. Enda kravet är att banan är minst 100m lång och på ett underlag där man ser hästens hovar.

Varje förening får anordna flera tävlingar men varje ekipage får bara deltaga på en tävling. Detta gör att om det är restriktioner även 2021 på antal personer så kan man anordna flera tävlingar som då gör att alla kan få vara med.

Grenarna är:

100 meter skritt

Så här rider du:

Du har 1 försök att skritta så snabbt du kan utan inblandning utav annan gångart än skritt i 100m.

Bedömning:

Hästen ska skritta, vid ev. inslag utav annan gångart så blir det ett tillägg på 5 sekunder vid varje miss.

Tiden startas med hjälp utav flagga när hästens mule passerar startlinjen. Tiden avslutas när mulen passerar mållinjen.

Detta behövs:

1 tidtagare

1 Startflagga

Start och målmarkering

3 st. domare som placeras så att man ser hela sträckan och kan bedöma gångart. 0-30m, 30-60m, 60-100m är en bra placering.

Krav för att vara domare är att man ser skillnad på skritt och andra gångarter.

Vattentölt

Så här rider du:

Du får ett ”glas” med vatten i. Vattenmängden beror på hur gammal du är. Se mer info nedan. Du rider över startlinjen och tiden börjar. Rid sedan så snabbt du kan 100m tills du passerar mållinjen där tiden stoppas.

Du ska ha så mycket vatten kvar som möjligt och får tilläggsekunder på din tid per mm vatten som saknas.

Bedömning:

Snabbast tid

Ha så mycket vatten kvar i ”glaset” som möjligt.

Vid varje saknad mm så blir det 1 sekunds tillägg på totaltiden.

”glaset” måste hållas med handen under eller på sidan. Får ej hålla en hand över toppen så att man ev. förhindrar vatten att åka ut.

Detta behöver du:

1l mjölkpaket som klipps av så att det blir 10cm högt. Gör tre markeringar, mätt ifrån botten, på 6,7 och 8 cm.

Upp till 12 år fyller man 6cm vatten.

12-18 år fyller man till 7 cm vatten.

från 18 år och uppåt fyller man med 8 cm vatten.

oömma kläder som ryttare.

1 tidtagare.

1 domare som kollar schysst ridning samt handplacering.

1 domare som räknar spillt vatten.

Start och målmarkering

1 startflagga

Bollopp

Så här rider du:

Rid 25m och ta sedan upp en boll ifrån hinken. Rid sedan vidare 25m till nästa hink och ta upp en boll till. Rid vidare 25m till nästa hink och lägg i bollarna där. Rid sedan i mål.

Bedömning:

Vid ev. tappad boll så får domaren lägga tillbaka bollen i sin hink som den togs ifrån och ryttaren får då ta upp bollen igen.

Bollarna får inte läggas ner i någon ficka eller kilas fast i sadeln utan ska hållas i händerna. Det är okej att använda båda händerna för att hålla i bollarna.

Tips är att ha flera bollar bredvid hinkarna så det går fortare att lägga dit en ny boll vid ev. tappad boll på vägen.

Detta behöver du:

1 tidtagare.

3 st. domare. 1 vid varje ”station”.

3 st. hinkar.

2 st. tennisbollar till varje start men ha även någon i reserv vid varje hink.

3 st. 1.20 höga ställningar av valfri variant. tex tunnor, ”sockerbitar” eller egenbyggt. Hinkens botten ska vara på 1,2m höjd ifrån marken.

Slalom med kexätning

Så här rider du:

Börja ifrån marken bredvid din häst. Hoppa sedan upp och rid 20m. Där börjar då slalom med 7 st pinnar med ett avstånd på 10m mellan varje pinne. När du passerat sista pinnen så rider du 20m och hoppar av din häst. Ät ett mariekex och vissla. När du visslat så hoppa upp igen och rid tillbaka till startlinjen där tiden stoppas.

Kan du ej vissla så ska du tugga ur munnen och visa en tom mun för domaren.

En vanlig standardpall är okej att använda vid uppsittning.

Bedömning:

Slalom genom alla portar och 5 sekunders tillägg vid missad port eller vid rivning utav pinne.

Vissling eller tom mun.

Tiden startar när ryttaren sätter foten i stigbygeln och stoppas när hästens mule passerar mål.

Start och mållinje är samma.

Detta behöver du:

1 tidtagare som placeras vid start/mål linjen

2 st. domare. 1 vid kexstationen samt 1 som ser slalomen.

7 st. slalompinnar. Pinnarna tillverkas med hjälp utan 7st plaströr som ska vara 80cm höga. 7st plastkrukor med en diameter på 12 cm. Stoppa ner pinnen i mitten utav krukan och fyll sedan krukan med sand eller cement.

2 st. pallar utav standardmodell till uppsittning.

Smidighet

Så här rider du:

Rid 25m och rid in i labyrinten. Rid sedan 20m och gör halt med din kropp i linje med markeringen. Stå still 3 sekunder. Rid 20 m och rid skänkelvikning över bommen. Rid 25m och gör halt vid det främre 2 konerna. Din kropp ska vara i linje med konerna innan ryggningen startat.  Rygga sedan tills din kropp är i linje med det bakre konerna. Rid i mål.

Bedömning per uppgift.

  1. 5 sekunders tillägg vid varje riven eller nuddad bom i labyrinten.
  2. Kolla halt på 3 sekunder, Domaren hjälper ryttaren att placera sig rätt och ger signal när ryttaren kan rida vidare. Ekipaget har 20 sekunder på sig att klara uppgiften. Efter 20 sekunder så får ryttaren rida vidare på domarens signal.
  3. Kolla att ekipaget rider skänkelvikning hela vägen över bommen samt att hästens hovar inte nuddar bommen. Domaren ger en signal när uppgiften är klar.
  4. Kolla att ekipaget är i linje med främre konerna innan ryggningen börjar. Kolla så att ekipaget ryggar tills ryttaren är i linje med det bakre konerna.  Hjälp ekipaget att hamna rätt innan ryggningen och ge signal när ekipaget har ryggat klart. 5 sekunders tillägg om ekipaget flyttar någon kona eller att hästen hamnar utanför rutan på långsidorna.

 Ingående förklaring alla moment.

Labyrinten: Ingången på labyrinten ska ligga 25m ifrån startlinjen.

Så det behöver handlas in virke till den. T.ex. läkt med måtten 25x36mm 3,6m, som finns på Jem & fix. Har du inte tillgång till just den butiken så funkar andra också. Max måttet ska dock vara 30x40mm samt tillräckligt lång så att varje del är hel och inte skarvas.

Läkten ska ligga på en upphöjning 5-10cm. Låga koner funkar bra till detta. Finns att köpa på tex Dollarstore och Biltema.

Halt: Placera 2 koner 45m ifrån startlinjen. 1 meter mellan konerna. Ryttaren ska göra halt mellan konerna så att ryttarens kropp är i linje med konerna.

Skänkelvikning:

Lägg ut en läkt som är 1m lång och lägg den på 2 låga koner. Man vänder upp hästen så att man kan rida en skänkelvikning över hela bommen utan att nudda bommen eller riva ner den.

Rygga:

Placera ut 4 st. koner i en rektangel. Bredden ska vara 1m och längden ska vara 2m. Man rider in i rutan och gör en halt vid det bortersta konerna så att ryttarens kropp är i linje med konerna. Rygga sedan rakt bakåt tills ryttarens kropp är i linje med det bakre konerna.

Samma info ligger även på SIFs hemsida. https://www.icelandichorse.se/FRITID/Femkampen2021/

Översta filen är en komplett exelfil med alla grenar samt uträkning till resultat om man använder dator vid tävlingen.
Behöver ni skriva resultat för hand så finns det listor till alla grenarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *