FRITIDSSEKTIONEN

FRITIDSSEKTIONEN är den del av Svenska Islandshästförbundet som samarbetar med Svenskt Friluftsliv för att förstärka ridning och Islandshästen som en bra fritidssysselsättning där du som ryttare har en fantastiskt möjlighet att komma ut i naturen, få motion, friskvård, hälsa och en härlig gemenskap.

Nedan följer lite konkreta tips att tänka på för dig som kanske är ny, eller bara behöver inspiration för att utnyttja den härliga resurs som naturen är för träning av både dig och hästen.

Genomtänkt och kul träning i skogen

För att du som fritidsryttare ska få en häst som håller länge och är trevlig att rida varje dag är det bra att mellan verven byta ut sin vanliga mysrunda mot roliga träningspass. Allt för att hästen ska bli smidigare, starkare, lydigare och bättre balanserad. Du behöver ingen avancerad ridbana, ovalbana eller special-instruktör för att jobba med din häst, även om det självklart också är bra om det finns. Använd det ni har i er närhet och låt kreativiteten ta er framåt. 

Använd träd eller större stenar som lämpliga koner att göra volter runt, rida slalom eller gör en halt vid varje “kon” så att du får en naturlig anledning att bromsa och sen en igångsättning. Om du rider på en asfalterad väg med brevlådor kan du använda dessa som markering att stanna och sen sätta igång. Allt för att din häst ska svara lydigt. Hästen har 4 signaler som den ska förstå, broms, gas, flytta höger, flytta vänster och olika högt tryck gör att den kommer i rätt hastighet/gångart av broms, gas eller sväng. 

Om du har en lång transportsträcka på ett hårdare underlag (och utan tung trafik) kan du göra serpentiner över vägen. Har du och din häst kommit lite längre i er utbildning kan ni jobba med skänkelvikning från vägrenen till mitten, rakt fram några meter och sen flytta ut till andra vägrenen, rakt fram och sen tillbaka samma väg igen. 

Ha ni lyckan att ha en backe i närheten att jobba i så använd den. Flitigt. Se till så att hästen trampar på uppåt och får igång sina bakben. När bakbenen aktiveras kommer hästens naturliga rörlighet igång och ryggen börjar jobba och halsen börjar jobba. Det är bara fördelar att fokusera på bakbenen, hellre än var hästen har sitt huvud. Form och lösgjordhet kommer när ni är redo och har hittat styrka och balans.

Gör det lätt för hästen att göra rätt

Om du jobbar med din häst på ett positivt sätt så blir hela er gemensamma tid tillsammans lite lättare. Kanske kommer ni någon gång att missförstå varandra, en av er är otydlig och ni får backa och börja om på en nivå där ni kan mötas. Så får man jobba tillsammans hela tiden, lite fram, stanna upp och sen lite fram igen, eller backa ett steg. Det är helt naturligt eftersom hästar är levande djur och dessutom flyktdjur som springer iväg från det som är jobbigt. Gör det lätt för din häst att förstå dig. Att jobba med hästen och känna sig besviken eller frustrerad gör inte att din häst förstår dig bättre. Tyvärr. För ert gemensamma samspel är det bättre att backa ett steg och börja om än att bara köra vidare utan att ha hittat balansen och förståelsen där ni är precis just nu. 

För att få det roligt tillsammans så ska ni sätta upp realistiska mål för just er. Hitta en träningsmetod som passar just era behov, er tid och de mål ni vill nå. Det viktigaste är att du och din häst hittar ett bra sätt där ni förstår varandra, där ni utvecklar gångarter, balans och samspelet mellan ryttare och häst. Där du och din häst förstår varandra från att du hämtar i hagen, sköter om, rider och till att du släpper ut din vän i hagen igen. 

Hur mycket och i all välmening det än är att många i din omgivning vill dela med sig tankar, tips och tricks som ska hjälpa dig med din häst. Så kom ihåg, lyssna bara så mycket som du kan ta till dig och förstår. Det kan blir lite motsatt effekt och stressande för dig med alla goda råd som tillsammans blir en smula motstridiga eftersom det är just goda råd och ingenting annat. Bättre att du och din häst hittar ert sätt i er takt. Det blir ofta mycket rätt och sen några saker som ni behöver jobba på. Och om du har lust och möjlighet tar du hjälp av en av alla de fantastiskt välutbildade instruktörer som finns över hela landet. Det finns garanterat en person som vill och kan hjälpa dig på ett pedagogiskt och kunnigt sätt som stärker samspelet mellan dig och din häst. Om du vill.

Verona-sitt