Smarta lösningar för ryttaren

God fortsättning till er alla och hoppas att 2021 kommer bjuda på mycket roligt till er alla.
Jag Lollo frågade i några grupper på FB efter era bästa lifehacks i stallet och vill göra en sammanställning så att kanske just du får något användbart tips som kan hjälpa dig i stallet. Lifehacks är alltså smarta lösningar som kan underlätta för en i olika sammanhang.
Nedanför har jag listat alla tips jag fick in.

 • Plasthandskar/engångshandskar är bra till mycket. Men att sätta på sig ett par plasthandskar under sin vanliga ridvantar hjälper till att hålla värmen väldigt bra. Att ha plasthandskar vid olika typer av insmorning av hästarna eller tex utrustning gör att du själv håller dig ren. Tänk dock på miljön, engångshandskar kan mycket väl användas om och om igen så var försiktig när du tar av dom så kan du ha dom senare igen.
 • Vattenkokare i stallet. Att dricka en varm kopp choklad eller en kopp kaffe när man har varit ute på en ridtur är aldrig fel. Vattenkokaren kan även användas till att värma bett, tina frusna kranar, samt att även blötlägga kraftfodret till hästarna.
 • Se till att ha en återfuktad och hel hud när det är kallt ute. En hy som är i bra kondition står emot kyla bättre. Smörj dig med fet salva några timmar innan du ska ut i kylan. Man ska vara noga med att salvan har gått in i kroppen ordentligt då det annars kan bli motsatt effekt. Har inte kroppen tagit emot salvan helt så kan det bli ett vätskeskick mellan hud och salva som kan frysa.
 • Pannlampa är nog ett måste som hästmänniska. Satsa på en med så hög lumen som möjligt. Många säger att man ska kosta på sig i en dyr pannlampa men min egen kostade 300:-. den har 5000 lumen, är laddningsbar och har fungerat i flera år. Det finns absolut det som är bättre än min men har man en mindre plånbok så kan man hitta helt okej saker.
 • Reflexer är också ett måste som hästmänniska. Se till att ha reflexer både på dig själv och hästen. Har du handhäst eller hund med dig så se till att även de har reflexer på sig. Tänk även på att reflexer är en färskvara och tappar effekten så lys på de reflexer du har med en lampa och se hur reflektionen är. Du kanske behöver köpa några nya.
 • Grepar är aldrig varma och sköna när det är kallt ute. Det löser du enkelt med att linda en flexlinda på handtag och skaft där du håller. Det är även bra om du har hala handskar på dig då du får ett bättre grepp.
 • Vinterkläder är svårt att hitta tycker jag som är prisvärda, varma och inte allt för klumpiga. Men ett tips är att köpa sina stallvinterkläder i vanlig sportbutik. Det kläderna är gjorda för sport så dom är hållbara men framförallt är det ett annat pris. På thermobyxor och overaller kan man sy dit stroppar under foten enkelt själv. jag själv kör på en skoteroverall som jag haft i snart 10 år. Jag har aldrig frusit i den och den är fortfarande hel. Passa även på att köpa dina vinterkläder under Vår/sommar när butikerna vill rensa ur.
 • Hålla fötterna varma är också svårt om man är en frusen person. Man kan använda samma metod på fötterna som man kör på händerna, plasthandskar. Dock är handskar lite knöligt på fötterna så då kan man ta fryspåse i lagom storlek. Även bra om man har hål i skorna som läcker och inte har hunnit köpa nya skor än. JAg måste även tipsa om Equipage paddockstövel. Dom är lätta, billiga och håller ner till -30. Dom är lite stela att rida i men det funkar. Har inte frusit om min fötter sen jag köpte mitt första par.
 • Bor man där det faktiskt kommer snö på vintern och inte bara regnar så är pulka väldigt användbart. Man kan frakta vattendunkar, hö påsar och använda vid mockning utav hage.
 • Uppvärmd vattenkopp eller balja i hagen ser till att hästarna alltid har vatten.
 • Har man inte uppvärmt vatten till hästen och måste slå bort is så är ett durkslag bra till att plocka upp isen med.
 • På vintern är det vanligt att man använder fluffsaker så som nosludd och fluff till sadelgjorden. Detta fluff brukar dock ofta bli klumpigt tillslut och för att få tillbaka fluffigheten så kan man ta en vanlig karda och borsta upp det igen. En karda är även bra till att just borsta kardborre på tex täcken.
 • Under vintern så är ofta hästarna lite mer pälsade än under sommaren. Ibland vill man kanske massera sin häst med Arnika men det går åt så mycket medel då pälsen tar det mesta. Arnika finns även i flytande form som underlättar under vintern. Har man flytande Arnika under hela året så kan man hälla över det i en sprayflaska. Då är det lättare att dosera det.
 • Våtservetter är bra till mycket. Har man inte vatten i stallet och är skitig om händerna så gör dom sitt jobb. Våtservetter funkar även till att tvätta ögonvrån och näsa på hästarna om dom är skitiga och vatten saknas. Har man skitig utrustning så är våtservetter ett väldigt bra quickfix. Ska du använda det till hästarna så se till att köpa oparfymerade till barn då dom är milda.
 • Har du bling och lackade ytor på din utrustning så är pälsglans effektivt att göra rent med. Ta lite pälsglans på en svamp och gnugga där du vill få upp glansen igen.
 • Använder du ridstövlar så glöm inte att ta hand om dragkedjan med olja. en tandborste är också smidigt att göra rent kedjan med om den är grusig. Häng även dina stövla med hjälp av stövelkrokar så håller dom formen bättre.
 • Snösulor finns det en hel uppsjö utav. Är du som mig som inte använder snösulor eller att du plötsligt får massa snö och av någon anledning saknar sulor så kan man göra egna med hjälp av glasslock eller tunn skärbräda. Man klipper ut det så att yttermåtten är lite större än innermåttet på skon och kilar fast sulorna mellan hov och sko. Detta funkar absolut som en nödlösning. Vill man bara ha sulor ibland så finns det även alternativ att köpa i handeln.
 • Sist men inte minst på denna listan är vattenflaska. Se till att dricka mycket vatten även på vintern. Jag har märkt att jag blir duktigare på att dricka vatten i stallet om jag har en vattenflaska med mig. Jag blir påmind varje gång jag ser den att jag ska dricka.

Tusen tack för alla tips ifrån er där ute. Till våren tänkte jag att jag gör en del 2 men med saker som passar då. Jag tar gärna emot tips via mejlen fremjablogg@hotmail.com

Har ni andra tips och ideer om vad jag ska skriva om på bloggen så är det bara att mejla mig.
Glöm inte heller att skicka in era aktiviteter i klubbarna till mig så att jag kan lägga ut datum i våran kalender här på sidan.
Efter avslutad aktivitet så får ni gärna skriva ihop en text om det till mig så kan jag posta det här.
Dela gärna sidan till era medlemmar så att bloggen får spridning så hörs vi snart igen.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *