Vill du trickträna din häst med klicker

Vill man förbättra sin relation och skapa ett stort samarbete med sin häst så är trickträning en utmärkt väg. Det stärker inte bara eran relation utan de flesta hästar tycker att det är väldigt roligt också.

Vad är en klicker?

En klicker är en liten dosa med antingen en knapp eller metallbricka som ger ifrån sig ett klickljud om man trycker på den. Klickerträning sker under positiva former. Eftersom hästarna själv letar efter vad som belönas så får man en piggare och mer motiverad häst. Gör hästen fel så ignorera den och vänta på det beteendet som du vill ha.

Denna klicker finns på Biltema för 34 kr.

Det man får börja med är att få hästen att förstå vad klicket innebär. Man kan även använda ett ord, svårigheten med det är att det är svårt att få det att alltid låta likadant. Samt att man klickar snabbare än vad man kan säga ett ord. Det brukar vara tydligare för hästen med en klicker. Tajmingen är A och O.

Steg 1 är att lära hästen vad klicket betyder. Det kan man göra genom att klicka samtidigt som man ger hästen en belöning. Gör detta flera gånger och utöka sen till att klicka först och ge godis efter. Tänk på att hästarna lär sig vad som belönas, klickar du då när hästen tigger så kommer den lära sig att tiggandet ger godis. Ett tips är att klicka när hästen har sitt huvud en bit bort ifrån människan och ge godis där och inte nära din egen kropp (vill man inte mata ur handen så kan man lägga godiset på marken). Var konsekvent med hur du belönar hästen. Ett klick betyder alltid att dom får en belöning efter och det är viktigt att klicka precis när hästen gör rätt.

Vad är belöning?

En belöning är något som hästen ser som en belöning. Man kan använda kli och klappar men oftast är inte denna belöning stor nog som gör att hästarna vill göra mer. Man får prova sig fram vad ens häst tycker om.

När hästen förstår vad klickern betyder så är det bara att börja med trickträningen.

Target

En target är bra att använda sig av för att vägleda hästarna. Det kan man tillverka genom tex att ta ett litet plastlock eller boll och sätta på en pinne. Det man då använder targeten till är att få hästen att nudda den med valfri kroppsdel. Mulen är enkel att börja med då hästarna ofta är nyfikna på vad det är du håller i.

Ställ dig bredvid hästens huvud en bit ifrån och håll upp targeten ca 20 cm framför hästens mule. Så fort hästen visar minsta intresse i targeten så klickar du och belönar. Hästen behöver inte nudda targeten från början utan man vill få hästen att komma på att den där targeten ger mig belöning. När hästen bjuder på beteendet att fokusera på targeten så kan man utöka nivån och belöna när hästen nuddar den. Allt eftersom så kan man utöka nivån ytterligare och hålla targeten på ett större avstånd så att hästen behöver gå något steg för att nå. Tänk på att dela upp det i små bitar.
Har man en häst som inte gillar att tex gå in i transporten så kan man använda sin target och med hjälp av den få hästen att lästa sig själv tillslut.

Lära hästen att le

Ett annat enklare trick man kan lära sin häst med hjälp av en target är att le. Man kan då ställa hästen i en box där hästen kan ta ut huvudet och göra precis som ovanför. Hästen ska nudda targeten med sin mule. Klicka detta i början och när hästen förstår vad den ska göra så flyttar du targeten längre bort ifrån hästen. Hästen kommer då att sträcka på sig samt sträcka på överläppen för att nudda och nu har man en häst som kan le. Var noga med att inte göra det för svårt för hästen. Du vill inte att hästen ger upp och det är viktigt med mycket belöningar för alla försök.

När man lär in ett trick så lägg till ett kommando när hästen har förstått vad det är den ska göra. När hästen kan kommandot så kan man succesivt ta bort klickern.
Har en inklickad häst så är det bara ens fantasin som sätter gränser på vad ni kan hitta på. Klickern kan man även ta med upp på ryggen när man rider.
Men det absolut viktigaste med trickträningen är att ni båda har kul. Alla hästar och människor lär sig olika fort så låt det ta den tid det tar.

Foto: Jenny Johansson
Modellen: Verona från HagaNäs som utför ett av sina favorittrick.Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *